Mooie hyacinten in het voorjaar
Mooie hyacinten in het voorjaar
Paardrijden op het strand van Egmond aan Zee
Paardrijden op het strand van Egmond aan Zee
De beroemde molens op de Kinderdijk
De beroemde molens op de Kinderdijk
De grachten van Amsterdam
De grachten van Amsterdam
Op vrijdag de kaasmarkt in Alkmaar bezoeken
Op vrijdag de kaasmarkt in Alkmaar bezoeken

Omgeving

Egmond aan Zee is natuurlijk bekend om zijn mooie, brede zandstrand met talrijke voorzieningen als paviljoens en zeil- en surfmogelijkheden. Vanaf het brede zandstrand loopt u direct het gezellige centrum in. Hier vindt u gezellige terrassen, talrijke restaurants, leuke cafés en een winkelgebied met voor ieder wat wils. In Egmond aan Zee bevindt zich een minigolfbaan, tennisbanen en een sauna met Turks bad en solarium.
In de directe omgeving bevinden zich ook 2 maneges.

De noordzeekust rond Egmond biedt u volop afwisseling. Het landschap is een duidelijk kustlandschap met veel zee, strand en duinen. Achter de duinenrij vindt u volop bollenvelden en polders.

Egmond ligt in een kustgebied wat zich uitstrekt van Wijk aan Zee tot Camperduin. Hiertussen treft u een bijzonder mooi duingebied aan. Zowel op de fiets als lopend kunt u hier zeer prettige uren doorbrengen. Bij Castricum (ongeveer 8 kilometer vanaf Egmond) ligt het bezoekerscentrum "de Hoep". Hier geeft de PWN een beeld van het duinbeheer, de flora en fauna van het gebied en de waterwinning.
Mooie fiets- en wandelroutes kunt u vinden op https://www.route.nl/routes?q=egmond

In de directe omgeving van Egmond vindt u de stad Alkmaar. De drukke binnenstad kent ruim 400 monumenten, terrassen, restaurants, winkeltjes, warenhuizen, bioscopen, musea en een theater. Alkmaar is wereldberoemd om de wekelijkse kaasmarkt (alleen in de zomermaanden op vrijdag) en heeft een kaasmuseum. Direct achter Alkmaar bevindt zich de Schermer. Deze polder bevat diverse bezienswaardigheden, zoals het laatste tuinderhuisje, de museummolen welke u nog in werking kunt zien etc. 

In de verdere omgeving van Alkmaar zijn tal van bijzonderheden te bezichtigen. In Broek op Langedijk bevindt zich de oudste groenteveiling ter wereld en in Medemblik is het Stoommachine museum gevestigd. Een bezoek aan Medemblik kunt u combineren met een ritje met de stoomtram naar Hoorn. Ook is een bezoek aan het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen de moeite waard. Hier kunt u meemaken hoe de mensen woonden en werkten rond de voormalige Zuiderzee.

Meer naar het zuiden is in Beverwijk de 'Beverwijkse Bazaar' gevestigd. Dit is Europa's grootste overdekte markt, welke ieder weekeinde geopend is met ruim 3000 kramen en marktwinkels verdeeld over meerdere markten met elk haar eigen cultuur en thema.

Nog iets verder naar het zuiden komt u in Haarlem en Amsterdam. Haarlem is bekend vanwege haar diverse musea en gezellige winkelstraten. In Amsterdam vindt u alle mogelijkheden van een wereldstad en een rondvaart door de grachten is zeker aan te bevelen. Wij raden u aan met de trein vanaf station Heiloo of Alkmaar naar Amsterdam te reizen.

Dit zijn slechts enkele mogelijkheden die de omgeving van Egmond u biedt. Uiteraard is een en ander afhankelijk van het jaargetij waarin u ons dorp bezoekt. Maar wat voor weer het ook is, er is altijd wat te beleven.